İşletmeler E-Ticaret Hukukunu
Neden Bilmeli
ürkiye’deki e-ticaret sitesi sahiplerinin Türkiye’de e-ticaret hukuku konusundaki detayları da bilmeleri gerekir. Elektronik yolla yapılan ticaretin her geçen gün gelişmesi ve büyümesi sebebi ile ülkemizde bu konuda yasalarda sürekli yenilenerek güncellenmektedir. Çünkü eğer ortada bir ticaret varsa bu sanal yolla bile olsa kuralları net bir şekilde belirlenmelidir. Bu kurallar da devletin ilgili kurum ve birimleri tarafından belirlenir. Küresel anlamda yaşanan gelişmelere ayak uydurmak ve e-ticaretten doğabilecek çeşitli sorunları ortadan kaldırmak amacıyla düzenlenen bu kurallar hem tüketici hakları, hem de satıcının haklarını belirli sınırlar çizip, kurallar koyarak koruma yoluna gider.
E-ticaret sektöründe faaliyet göstererek bu yolla kazanç elde etmek isteyen kişi ya da firmaların bu konuda uymaları gereken kuralları bilmeleri daha sonra yaşanacak sorunların önün e geçmek açısından önem taşır. E-ticaretin kuralları, e-ticaret hukukunda kesin olarak belirlenmiştir.
Diğer sayfalarımızda her birini detaylıca ele alarak anlattığımız bu kuralların başında yeni kurulan bir e-ticaret sitesinde bulunması gereken sözleşmeler, site sahibinin gerçekleştirdiği ticaretten doğan e-fatura zorunluluğu, tüketicinin hakkı durumlarda iade hakkı olduğu, kulacıların satın aldıkları ürün üzerinde hangi durumlarda cayma hakkı iddia edebilecekleri gibi konulardır.
Devletin ilgili kurumları tarafından Türkiye ve dünyadaki e-ticaret konusundaki son gelişmelerin mercek altına alınarak incelenmesi ile doğan bu kuralları yeni e-ticaret kanunu ile güncellenmiştir. E-ticaret sitesi sahibi işletmelerin Türkiye’deki e-ticaretin hukuki kurallarının nasıl işlediği, güncellenen yeni e-ticaret kanunun neler kapsadığını, e-ticarette e-fatura zorunluluğunun ne anlama geldiğini, tüketicinin cayma hakkı konusunun tam olarak ne anlama geldiğini, e-ticaret sitelerinde yer alması gereken gizlilik sözleşmesinin hangi kuralları içermesi gerektiğini, satış ile ilgili faaliyet gösterecek olan sitenin iade politikasının nasıl olması gerektiği ile ilgili kuralları, satışı gerçekleştirilen ürünün garanti koşullarının ne şekilde olması gerektiğini, sitede bulunması gereken güvenlik sertifikaları hakkında detaylı bilgiyi ve e-ticaret kanununda yer alan bazı hukuki terimlerin ne anlama geldiğini bilmeleri hem sitelerinin hukuka uygun bir şekilde yoluna devam etmesi, hem de satıcı-müşteri ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi açısından önemlidir.